TERVETULOA
Marja-Sinikka Tuhkanen-Mattilan infosivuille!

Uutiset

31.3.2020Kevään seuranta nyt ajankohtaista!Lue lisää »31.3.2020Kevään tuojat - muuttolinnut saapuvat!Lue lisää »19.3.2020Leivotaan Minna Canthin kakkuLue lisää »29.2.2020Taidenäyttelyihin museokortilla - kaikkien aikojen kortilla!Lue lisää »28.2.2020Miksi Kalevalan päivää juhlitaan 28. helmikuuta?Lue lisää »26.2.2020Älä aivasta tai yski käsiin! Hyvä perusohje flunssa-aikanakin.Lue lisää »25.2.2020Kassalla rupattelu lisää onnellisuutta siis EI itsepalvelukassoille!Lue lisää »25.2.2020Pyöräily on erinomainen kestävyyskunnon kohottaja!Lue lisää »23.2.2020Laskiainen tänä vuonnaLue lisää »17.2.2020Sellutehtaiden savukaasuista voisi valmistaa polttoainetta koko Suomen autoille!Lue lisää »

Pikakysely

Parasta Pääsiäisen vietossa?

Jouluna herkutellaan monin eri tavoin eri maissa

15.12.2019

Joulu on suuri juhla muuallakin kuin Suomessa. Mutta jo naapurimaissa juhlaherkut poikkeavat täkäläisistä.

Espanja

Espanjalainen_jouluruoka.jpg
Espanjalaisille tärkein joulupäivä on Nochebuena, eli jouluaatto. Espanjalaiset kokoontuvat juhlistamaan joulua perheen kesken ja keskiyön messun kirkonkellot raikaavat koko maan jokaisessa kaupungissa ja kylässä. Talojen keittiössä käy kova kuhina, kun valmistaudutaan vuoden tärkeimmälle aterialle. Joulu on yksi Espanjan tärkeimmistä juhlista, joka heijastuu myös heidän joulupöydässään. Juhla-ateria valmistellaan aina tarkkuudella ja perinteisiä reseptejä noudattaen. Espanjalaisesta juhlapöydästä löytyy tuoreista eineksistä valmistettuja perinneruokia, jotka vievät myös ulkomaalaisilta kielen mennessään.

Ruotsi

Ruotsalainen jouluruoka muistuttaa monilta osin suomalaista. Mutta on mukana sellaisiakin herkkuja, joita me emme välttämättä jouluruoaksi miellä.Joulupöytään katetaan kinkkua, glögiä, silliä, graavilohta ja lipeäkalaa. Mutta ruotsalaisella jouluaterialla voidaan herkutella myös prinssinnakeilla, lihapullilla, janssonin kiusauksella ja jopa kaalikääryleillä! Piparit maistuvat jälkiruokana naapurimaassakin.

Norja

Norjalaisissa joulupöydissä tarjotaan usein paahdettua porsaan vatsaa hapankaalin, keitettyjen perunoiden ja kastikkeen kanssa. Tätä herkkua popsitaan jouluna kuudessa kymmenestä norjalaiskodista. Savustettu lampaankylki lanttusoseen kanssa on toiseksi suosituin vaihtoehto. Norjalaiset nauttivat jouluisin myös kalkkunasta, turskasta ja joulukinkusta. Jälkiruokana voidaan tarjoilla esimerkiksi lakkoja ja kermavaahtoa tai riisipuuroa marjakastikkeen kera.

Viro

Perinteinen virolainen jouluateria koostuu porsaanlihasta, hapankaalista sekä verimakkaroista. Ruokapöytään katetaan myös perunoita ja vahvaa sinappia, ja palan painikkeeksi juodaan esimerkiksi olutta.

Iso-Britannia

Brittiläisen joulupöydän kuningas on kalkkuna. Kalkkunan lisäksi tarjoillaan vihanneksia, sekä joskus myös pekonia ja makkaroita sekä karpalokastiketta.Ennen kalkkunan yleistymistä jouluisin oli tapana syödä paahtopaistia tai hanhea. Kasviksista varsinkin ruusukaalit kuuluvat englantilaiseen joulupöytään.Jälkiruokana popsitaan jouluvanukasta ja -kakkua tai suklaata. Myös mince pie -piiraat ovat suosittuja. Toisin kuin usein luullaan, niiden sisällä ei ole jauhelihaa, vaan piiraat on täytetty kuivatuista hedelmistä, sokerista ja mausteista tehdyllä seoksella.

Saksa

Saksassa herkutellaan jouluisin karpilla tai hanhipaistilla. Pöydässä voi olla myös nautaa tai jänistä, ja lisukkeena punakaalia, perunamykyjä sekä makkaroita.Jälkiruoista mainittakoon hiivalla kohotettu stollen-hedelmäkakku, jonka sisältä voi löytyä marsipaanisydän.

Italia

Perinteinen talialainen jouluruoka vaihtelee eri puolilla maata. Pohjoisessa jouluruokana on usein porsasta, kastanjoilla täytettyä kalkkunaa tai perunamuusin ja linssien kanssa tarjottua lammasta. Roomassa ja Etelä-Italiassa perinteinen jouluherkku on ankerias, ja sen lisäksi voidaan tarjoilla kanaliemessä kypsennettyjä tortellineja tai lammasta. Kuuluisimpia italialaisia joulujälkiruokia on milanolainen hedelmäkakku panettone.

Yhdysvallat

Yhdysvalloissa jouluperinteet voivat vaihdella sen mukaan, mistä päin maailmaa juhlijoiden juuret ovat. Jos sukujuuret ovat Länsi-Euroopassa, syödään jouluna kalkkunaa tai kinkkua karpalokastikkeen kera. Itäeurooppalaisissa suvuissa voidaan syödä erilaisia kaaliruokia ja keittoja, ja muista maista lähteneet herkuttelevat usein omien perinteittensä mukaan. Yksi yleinen yhdysvaltalainen joulutapa on kuusen koristeleminen pop corneista tehdyillä nauhoilla.Jouluaterian suosittuja jälkiruokia ovat piirakat, joiden täytteenä voi olla esimerkiksi kurpitsaa, omenaa, pekaanipähkinöitä tai bataattia.

JouluPoyta_suomalainen.jpg

Teksti: M. Zitting/IL, M-ST-M

31.03.2020Kevään seuranta nyt ajankohtaista!
31.03.2020Kevään tuojat - muuttolinnut saapuvat!
19.03.2020Leivotaan Minna Canthin kakku
29.02.2020Taidenäyttelyihin museokortilla - kaikkien aikojen kortilla!
28.02.2020Miksi Kalevalan päivää juhlitaan 28. helmikuuta?
26.02.2020Älä aivasta tai yski käsiin! Hyvä perusohje flunssa-aikanakin.
25.02.2020Kassalla rupattelu lisää onnellisuutta siis EI itsepalvelukassoille!
25.02.2020Pyöräily on erinomainen kestävyyskunnon kohottaja!
23.02.2020Laskiainen tänä vuonna
17.02.2020Sellutehtaiden savukaasuista voisi valmistaa polttoainetta koko Suomen autoille!

Siirry arkistoon »