TERVETULOA
Marja-Sinikka Tuhkanen-Mattilan infosivuille!

Uutiset

9.4.2019Hurahda kevääseen.Lue lisää »7.4.2019Avokadoruokien vesijalanjälki, oletko ajatellut asiaa?Lue lisää »1.4.2019Kevät = maaliskuussa maata näkyvissä - huhtikuussa humahtaaLue lisää »18.3.2019Leivotaan Minna Canthin kakkuLue lisää »6.3.2019Paaston jälkeen virvotaan varvotaan tuoreeks terveeksLue lisää »3.3.2019Kalevalamitta on suomalaista räppiä!Lue lisää »27.2.2019Pirkan Hiihto 90 km talviloman huipennusLue lisää »27.2.2019Laskiaisena lasketaan mäkeä ja juodaan kaakaota!Lue lisää »13.2.2019Miksi uni ei tule?Lue lisää »

Pikakysely

Mitä kieliä koulussa pitäisi suomen kielen lisäksi opettaa?

Miksi uni ei tule?

13.02.2019

Jos tekee myöhään työtä kirkkaan ruudun edessä, oli sitten kyseessä tietokone, älypuhelin tai tabletti, unen saanti saattaa huonontua.

Unta_etsimassa_nuori480x320.jpg

Mistä on kyse?

  • Jos viettää illalla aikaa tietokoneen tai mobiililaitteen kirkaan sinertävän näytön äärellä, melatoniinin eritys aivoissa vähenee. Silloin nukahtaminen on vaikeampaa.
  • Punertava valo sopii iltaan, koska sillä ei ole samanlaista vaikutusta aivoihin. Valon värin voi muuttaa aurinkolaseilla tai laitteisiin saatavilla ohjelmilla.
  • Uneen vaikuttavat monet tekijät. Unitutkija suosittelee välttämään jännitystä ennen nukkumaanmenoa.

Iltaisella älypuhelimen näpräilyllä voi olla katalat seuraukset, sillä näytön sinertävä valo jarruttaa pimeähormonin tuotantoa aivoissa.

– Jos tekee myöhään työtä kirkkaan ruudun edessä, oli sitten kyseessä tietokone, älypuhelin tai tabletti, unen saanti saattaa huonontua. Se riippuu siitä, minkä värinen ja kuinka kirkas näyttö on, toteaa Helsingin uniklinikan unitutkija Markku Partinen.

Mitä sinisempää valo on, sitä enemmän unentulo voi häiriintyä. Sininen kajo antaa aivoille viestin, että vielä ei ole nukkumaanmenoaika.

– Ihminen on päiväeläin. Luonnollisessa rytmissä kun valo pääsee silmiin, se kertoo ihmiselle että on päivä. Kun valon määrä alkaa vähentyä, se antaa signaalin että olisi aika käydä nukkumaan.

Illalla aivot voivat piristyä tahattomasti esimerkiksi sini-valkopohjaisen Facebookin selailusta.

Partisen mukaan ilta kannattaakin rauhoittaa valoilta ja laitteilta ainakin tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Valon väri vaikuttaa aivoihin kaikilla, mutta on yksilöllistä, kuinka herkkä valorytmi on.

– On periytyvää, miten tarkka se tahdistus on. Lisäksi se on kiinni siitä miten silmänpohja toimii.

Punainen sopii iltaan

Pehmeän punertavalla kajastuksella ei sen sijaan ole pimeähormonin tuotantoon yhtä suurta vaikutusta.

– Jos näytön pohja on vihreä, aika tumma tai punertava, silloin se ei välttämättä vaikuta laisinkaan, Markku Partinen toteaa.

– Jos haluaa olla illalla somessa ilman, että valo tekee hallaa, sen pystyy eliminoimaan niin että käyttää illalla värillisiä valoja. Valon värinhän voi muuttaa esimerkiksi käyttämällä punertavia aurinkolaseja.

Sekä tietokoneelle että mobiililaitteille on saatavilla myös ohjelmia, jotka muuttavat taustan punasävyiseksi.

– Ne ovat hyvä keino. Jos on herkkä valolle tai huomaa valon häiritsevän, valon väriä voi hyvin muuttaa punaisen suuntaan, jolloin vaikutus melatoniiniin vähenee.

Tylsä kirja on hyvä unilääke

Partisen mukaan unettomuus ja päiväväsymysoireet ovat hieman yleistyneet viime vuosien aikana. Nukahtamiseen ja unen laatuun vaikuttavat monet tekijät. Ainakin jännitystä ja voimakkaita tunnereaktioita kannattaa välttää ennen nukkumaanmenoa.

– Jos lukee kirjaa ennen nukahtamista, se on ihan ok, kunhan kirja on sopivan virikkeetön. Jos lukee älyttömän jännää dekkaria, se saattaa ylläpitää vireyttä.

– Vaikka Dostojevski tai muu vastaava on ihan hyvää luettavaa, Partinen naurahtaa.

Nukkuva_kissa_punainen480x300.jpg

09.04.2019Hurahda kevääseen.
07.04.2019Avokadoruokien vesijalanjälki, oletko ajatellut asiaa?
01.04.2019Kevät = maaliskuussa maata näkyvissä - huhtikuussa humahtaa
18.03.2019Leivotaan Minna Canthin kakku
06.03.2019Paaston jälkeen virvotaan varvotaan tuoreeks terveeks
03.03.2019Kalevalamitta on suomalaista räppiä!
27.02.2019Pirkan Hiihto 90 km talviloman huipennus
27.02.2019Laskiaisena lasketaan mäkeä ja juodaan kaakaota!
13.02.2019Miksi uni ei tule?
09.02.2019Talvipyöräily on myös sinun juttusi muutaman vinkin luettuasi ja eikun tuumasta toimeen.

Siirry arkistoon »