Ulkoilua ja lenkkeilyä rajoitettaneen Suomessakin.

03.03.2021

Hallitus valmistelee Suomeen ulkonaliikkumiskieltoa!

Suomessa kielto otettaisiin käyttöön pahimmilla korona-alueilla tänä keväänä, jos tartuntoja ei saada kuriin muilla tavoilla. Hallitus arvioi lähiaikoina neuvotteluissaan muun muassa sitä, pitäisikö Suomen ottaa käyttöön ulkonaliikkumisrajoituksia koronaviruksen takia.

Kyseessä olisivat siis ensi viikolla suuressa osassa maata alkavaa sulkutilaa kovemmat keinot, joilla kiellettäisiin ihmisiä liikkumasta tarpeettomasti. Ne otettaisiin käyttöön valmiuslain perusteella.

Kieltoja on valmisteltu valtioneuvostossa siltä varalta, että koronatilanne uhkaisi pahentua selvästi nykyisestä eivätkä jo päätetyt keinot riittäisi. Suomessa leviää viruksen brittimuunnos, joka tarttuu aiempaa virustyyppiä ärhäkämmin.

Yksityiskohtia ei tiedetä, mutta jotain voi päätellä siitä, miten vastaavia kieltoja on sovellettu muualla Euroopassa.

Miten määräyksiä on valvottu muualla Euroopassa? Lontoossa sakotettiin viime keväänä koiran ulkoiluttajaa noin 230 euron sakolla.

Lontoossa_koiranulkoiluttajaa_sakotetaan.jpg

Mitä ulkonaliikkumiskielto voisi tarkoittaa?

Ulkonaliikkumiskiellon aikana olisi sallittua vain välttämätön liikkuminen.

Helsingin Sanomat kertoi (siirryt toiseen palveluun) helmikuun puolivälissä, että hallituksen valmistelemissa säännöissä sallittaisiin liikkuminen myös esimerkiksi työn, opiskelun, lääkärikäyntien ja vastaavien välttämättömien syiden takia.

Monet asiat ovat yhä epäselviä. Ei tiedetä, koskisiko kielto myös ulkoliikuntaa tai lasten kanssa liikkumista. Ei myöskään tiedetä, olisiko kielto voimassa vain ilta- ja yöaikaan vai ympäri vuorokauden.

On myös mahdollista, että hallituksen suunnitelmat ovat muuttuneet Helsingin Sanomien pari viikkoa sitten julkaistun jutun jälkeen.

Liikkumisrajoitukset otettaisiin joka tapauksessa käyttöön viimeisenä keinona, jos mikään muu ei auta koronan hillitsemisessä. Jos tauti pysyy aisoissa kevyemmillä toimilla, rajoituksia ei tule.

Miten ulkonaliikkumiskieltoa valvottaisiin?

Poliisi valvoisi kieltoa ja voisi tarvittaessa sakottaa sen rikkojia.

Poliisihallituksen operatiivinen lakimies Konsta Arvelin ei ole vielä selvillä valmisteltavien lakien sisällöstä. Hänen mukaansa kieltoa valvottaisiin pitkälti samalla tavalla kuin Uudenmaan sulkua vuosi sitten.

– Lähtökohta on se, että ihmiset noudattavat lakia ja olisivat liikkeellä vain välttämättömissä tarkoituksissa. Tämä voitaisiin tarvittaessa tarkistaa pikaisessa kenttäkuulustelussa, Arvelin sanoo puhelinhaastattelussa.

Poliisi voisi sakottaa niitä, joiden selitys ei olisi uskottava.

Suomessa ulkonaliikkumiskielto koskisi vain niitä alueita, joissa korona on levinnyt laajasti.

Jos kieltoja tulee, ne koskisivat luultavasti pääasiassa eteläistä Suomea. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on selvästi huonompi koronatilanne kuin muualla.

Myös monissa Euroopan maissa, kuten Saksassa ja Italiassa, on rajoitettu liikkumista eniten pahimmilla korona-alueilla. Britanniassa koko maa on suljettu, mutta esimerkiksi Englannissa ja Skotlannissa on eri säännöt.

Teksti on Ylen uutisointia.

tulppaani_lumihuntu.jpg

22.06.2021Juhannuksen aikaa ja taikaa!
13.06.2021Onnellisuus on ikioma voimavara ja arjen resurssi!
07.06.2021Kolme neljästä valmis siirtämään koululaisten kesälomia
12.05.2021Juhli kesän tuloa iloisella mielellä ja nosta malja!
11.05.2021Pyöräily on erinomainen kestävyyskunnon kohottaja!
09.05.2021Mukavaa mökkielämää luonnollisesti!
08.05.2021Hyvää Äitienpäivää kaikille!
24.04.2021Kesän edistyminen on mielenkiintoista!
15.03.2021Pääsiäinen 2021 - paaston jälkeen virvotaan varvotaan tuoreeks terveeks!
05.03.2021Tampereen keskustorilla kahvitellaan kesällä kirkossa!

Siirry arkistoon »