Ammattikoulun kasvokkain opetusta on lisättävä, koska lähiopetus vähentää syrjäytymistä!

03.04.2018

Ammattikoulussa kasvokkain opetusta  eli lähiopetusta ei saa vähentää vaan lisätä!

Lähes jokainen nuori saa opiskelu­paikan peruskoulun jälkeen, mutta parikymppisistä viidesosa ­on ­koulutuksen ja työelämän ulko­puolella. Riittävä lähiopetus kiinnittäisi nuoret opiskeluun.

Kun ammattiin opiskelevalla on viikossa lähiopetusta vain parikymmentä tuntia, koulu­päivät jäävät lyhyiksi. Jos vielä koulumatkat ovat pitkiä ja ­hankalia, opiskelija ei välttä­mättä viitsi vaivautua liikkeelle parin oppitunnin tähden.

Poissaolot johtavat usein opintojenOPO_oppilaiden_kanssa_tyosalissaSavon_ammatti__ja_aikuisopistossa.jpg keskeyttämiseen, ja nuori jää koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle. Tällaisia nuoria on Suomessa hälyttävän paljon. 20–24-vuotiaista miehistä yli 21 prosenttia ja naisista yli 15 prosenttia ei opiskele, käy töissä tai ole suorittamassa asevelvollisuutta.

Ammatillisessa koulutuksessa lähiopetus­tuntien riittävä määrä kiinnittäisi nuoret oppilaitokseen ja takaisi ammattitaidon.

– Peruskoulussa oppitunteja on kolmisenkymmentä, ammattiin opiskelijoilla saattaa olla vain parikymmentä viikossa. Tuollaisilla tuntimäärillä on haasteellista oppia ammattiin eivätkä puolikkaat päivät valmista työelämään.­ Lähiopetuksen leikkaukset vertautuvat heitteillejättöön, ja niillä kylvetään syrjäytymisen siemen, Savon ammatti- ja aikuisopiston ­Kuopion teknologian alojen opinto-ohjaaja Juhani Lantto pahoittelee.

Savon ammatti- ja­ ­aikuisopistossa Sakkyssä tavoit­teena on siirtyä täysipäiväisiin lukujärjestyksiin. Yhtenä vaihtoehtona on pohdittu 50&50-mallia, jossa opiskelijat olisivat puolet ajasta koulussa ja puolet työpaikoilla tai työpaikan kaltaisissa oppimisympäristöissä.

Toimiva keino vähentää opintojen keskeyttämistä on Valma-koulutus. Valmentavaan koulutukseen sisältyy tutustumista eri aloihin ja työpaikkoihin. Tärkeää on myös oppia tuntemaan itsensä, tulemaan toimeen toisten kanssa ja tutustua suomalaiseen kulttuuriin.

Sakkyssä lähes parinsadan opiskelijan Valma-joukossa on sekä 15–16-vuotiaita nuoria että aikuisia maahanmuuttajia.

– Valmassa pätevät opettajat ja ohjaajat rakentavat opiskelijalle henkilökohtaista oppimispolkua hyvin tuloksin, Lantto kertoo.

Peruskoulun päättävistä nuorista yli 98 prosenttia saa opiskelupaikan toiselta asteelta. Liian monella opinnot kuitenkin keskeytyvät.

– Pyrimme puuttumaan poissaoloihin nopeasti ja otamme yhteyttä koteihin. Yhteistyö opiskelijahuoltoryhmässä toimii hyvin, Lantto kertoo.

Lantto tuntee myös peruskoulun ja ­lukion, sillä hän valmistui alun alkaen historian ja yhteiskuntaopin opettajaksi ja myöhemmin opinto-ohjaajaksi. Hän työskenteli peruskoulussa ja lukiossa vuoteen 2010, jolloin siirtyi ammatilliselle puolelle.

– Meillä opinto-ohjaaja saa keskittyä enemmän henkilökohtaiseen ohjaukseen, Juhani Lantto toteaa.

Teksti/kuva: Opettaja

11.04.2024Kevään riemua ja kaihoa runomuodossa
07.04.2024Onnellisuus on ikioma voimavara ja arjen resurssi!
04.04.2024Kiusatuksi joutuminen satuttaa syvältä.
30.03.2024YKSINÄISYYS on voimakkaasti eriarvoistava ja yhteiskunnallisesti kallis asia!
23.03.2024Rauhallista Pääsiäisaikaa kaikille!
11.03.2024Pääsiäinen 2024 - paaston jälkeen virvotaan varvotaan tuoreeks terveeks!
07.03.2024Nimen muistaminen on toisen arvostamista!
14.02.2024Iloista ystävänpäivää 💝
08.02.2024Talvipyöräily on myös sinun juttusi muutaman vinkin luettuasi ja eikun tuumasta toimeen.
07.02.2024Taidenäyttelyihin museokortilla - kaikkien aikojen kortilla!

Siirry arkistoon »