TERVETULOA
Marja-Sinikka Tuhkanen-Mattilan infosivuille!

Uutiset

12.5.2020Pyöräily on erinomainen kestävyyskunnon kohottaja!Lue lisää »5.5.2020Hyvää Äitienpäivää kaikille!Lue lisää »4.5.2020Kevään seuranta nyt ajankohtaista!Lue lisää »28.4.2020Iloista Vappua sinulle!Lue lisää »17.4.2020Vältä korona ÄLÄ aivasta tai yski käsiin ja porukassa!Lue lisää »14.4.2020Kevään tuojat - muuttolinnut saapuvat!Lue lisää »9.4.2020Vinkkejä vapaa-ajan viettoonLue lisää »20.3.2020YKSINÄISYYS on voimakkaasti eriarvoistava ja yhteiskunnallisesti kallis asia!Lue lisää »19.3.2020Leivotaan Minna Canthin kakkuLue lisää »29.2.2020Taidenäyttelyihin museokortilla - kaikkien aikojen kortilla!Lue lisää »

Pikakysely

Mikä on mielestäsi paras vuodenaika?

Koululaisten kesäloman ajankohtaa siirrettävä - takaisin kouluun ELOKUUN LOPUSSA!

27.05.2019

Suomen matkailuelinkeino ei pysty nykyisin tarjoamaan eurooppalaisille lomailijoille laajoja palveluja elokuussa, koska kesätyöntekijät ovat jo palanneet oppilaitoksiin.

Jos koulujen kesäloma siirretään nykyistä myöhäisemmäksi, se pitäisi tehdä koko maassa kaikkia koulutusmuotoja koskevana. 

Jos lukuvuoden päättymistä muutetaan, myös perusasteen jälkeisten yhteisvalintojen aikataulua olisi muutettava. Samoin olisi muutettava myös ylioppilaskirjoitusten ja korkeakoulujen opiskelijavalintojen aikataulua, kun lukioiden päättymisaika myöhentyisi.

Koulussa_opiskelijat_reppuineen.jpg

Koulujen alkaminen hiljentää kotimaan matkailun heti elokuun alussa.

Tämän seurauksena monet matkailupalvelut supistuvat ja osin sulkeutuvat kokonaan, juuri kun ulkomaiset matkailijat Suomessa eniten liikkuvat. Sesongin pidentäminen loppupäästä olisi Suomen matkailuelinkeinolle ehdottoman tärkeätä, Elinkeinoministeri Mika Lintilä perustelee.

Reunaehdot muistettava

Muutokselle on reunaehtoja. Loma-aikojen siirtoa ei voi tehdä osassa maata tai vain yhtä koulutusmuotoa koskien, koska peruskoulusta siirtyy aina yksi ikäluokka seuraavalle asteelle, joka ei välttämättä ole omalla paikkakunnalla. Tällaisten nivelvaiheiden takia muutoksen olisi koskettava koko ketjua ja koko maata. On myös syytä pitää mielessä se, että koululaisten kesälomat ovat aina pitempiä kuin aikuisten, eikä siirto muuta sitä.

Tarvittaisiin pitkä pääsiäisloma: kevätlukukausi on jo nykyisin syyslukukautta pitempi, mikä nostaa esiin myös kysymyksen jaksamisesta.

Matkailu- ja ravintola-alan mielestä pitkä kevätlukukausi tulisi katkaista hiihtoloman lisäksi toisella pitkällä lomalla, joka voisi olla pääsiäistä edeltävä tai sen jälkeinen viikko. Se piristäisi talvimatkailukeskuksia.

Suomen matkailuelinkeino ei pysty nykyisin tarjoamaan eurooppalaisille lomailijoille laajoja palveluja elokuussa, koska kesätyöntekijät ovat jo palanneet oppilaitoksiin.

Koulujen lomien siirtäminen kahdella viikolla on ollut vahvasti esillä keskusteluissamme. Sillä olisi hyvin positiivinen vaikutus esimerkiksi Kalajoen kaltaisille upeille kesämatkailukohteille, sanoo Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

Näillä säännöillä lomat määräytyvät nyt:

Peruskouluissa koulutyö päättyy nykyään viikon 22 viimeisenä arkipäivänä, joka on aikaisintaan 29. toukokuuta ja viimeistään 5. kesäkuuta. Ajankohta on säädetty asetuksessa.

Koulutyö alkaa yleensä elokuun puolenvälin aikoihin, mutta tarkemmin asiasta päättää kukin kunta.

Perusopetuslain mukaan lukuvuodessa on 190 työpäivää. Jos itsenäisyyspäivä, vappu tai loppiainen sattuu muuksi arkipäiväksi kuin lauantaiksi, lukuvuosi voi olla vastaavasti lyhyempi.

Lisäksi kouluvuodesta on säädetty, että peruskoulussa on vähintään kymmenen päivän pituinen joululoma.

Syyslomaa tai talvilomaa ei ole määritetty lainsäädännössä, vaan periaatteessa kunnat voivat päättää niiden pituuden ja ajankohdan itsenäisesti. Käytännössä kuitenkin esimerkiksi eri oppilaitosten yhteistyön takia loma-ajoista päätetään usein seutukunnittain tai laajemminkin alueellisesti.

12.05.2020Pyöräily on erinomainen kestävyyskunnon kohottaja!
05.05.2020Hyvää Äitienpäivää kaikille!
04.05.2020Kevään seuranta nyt ajankohtaista!
28.04.2020Iloista Vappua sinulle!
17.04.2020Vältä korona ÄLÄ aivasta tai yski käsiin ja porukassa!
14.04.2020Kevään tuojat - muuttolinnut saapuvat!
09.04.2020Vinkkejä vapaa-ajan viettoon
20.03.2020YKSINÄISYYS on voimakkaasti eriarvoistava ja yhteiskunnallisesti kallis asia!
19.03.2020Leivotaan Minna Canthin kakku
29.02.2020Taidenäyttelyihin museokortilla - kaikkien aikojen kortilla!

Siirry arkistoon »