TERVETULOA
Marja-Sinikka Tuhkanen-Mattilan infosivuille!

Uutiset

12.6.2019Tango hurmaa, mutta onkos tanssi tehokasta kuntoliikuntaa vai vain joutavanpäiväistä hiihtelyä parketilla?Lue lisää »10.6.2019Pönttöbongattuja ja pihassa oleilevia lintujaLue lisää »7.6.2019Lintuja bongaamaan pöntöille pihassa ja muualla!Lue lisää »4.6.2019Kiva kun ruotsin kielen asema yo-kirjoituksissa palautettiin!Lue lisää »27.5.2019Kolme neljästä valmis siirtämään koululaisten kesälomiaLue lisää »27.5.2019Koululaisten kesäloman ajankohtaa siirrettävä - takaisin kouluun ELOKUUN LOPUSSA!Lue lisää »13.5.2019Muovi edustaa kerskakulttuuria, suomalaisfirmalta vaihtoehto muovihaarukoille!Lue lisää »10.5.2019Hurahda kevääseen.Lue lisää »6.5.2019Pyöräilyviikko 2019 poljetaan 4.-12. toukokuutaLue lisää »

Pikakysely

Koululaiset lomalla - milloin ja miten kauan mielestäsi?

Koululaisten kesäloman ajankohtaa siirrettävä - takaisin kouluun ELOKUUN LOPUSSA!

27.05.2019

Suomen matkailuelinkeino ei pysty nykyisin tarjoamaan eurooppalaisille lomailijoille laajoja palveluja elokuussa, koska kesätyöntekijät ovat jo palanneet oppilaitoksiin.

Jos koulujen kesäloma siirretään nykyistä myöhäisemmäksi, se pitäisi tehdä koko maassa kaikkia koulutusmuotoja koskevana. 

Jos lukuvuoden päättymistä muutetaan, myös perusasteen jälkeisten yhteisvalintojen aikataulua olisi muutettava. Samoin olisi muutettava myös ylioppilaskirjoitusten ja korkeakoulujen opiskelijavalintojen aikataulua, kun lukioiden päättymisaika myöhentyisi.

Koulussa_opiskelijat_reppuineen.jpg

Koulujen alkaminen hiljentää kotimaan matkailun heti elokuun alussa.

Tämän seurauksena monet matkailupalvelut supistuvat ja osin sulkeutuvat kokonaan, juuri kun ulkomaiset matkailijat Suomessa eniten liikkuvat. Sesongin pidentäminen loppupäästä olisi Suomen matkailuelinkeinolle ehdottoman tärkeätä, Elinkeinoministeri Mika Lintilä perustelee.

Reunaehdot muistettava

Muutokselle on reunaehtoja. Loma-aikojen siirtoa ei voi tehdä osassa maata tai vain yhtä koulutusmuotoa koskien, koska peruskoulusta siirtyy aina yksi ikäluokka seuraavalle asteelle, joka ei välttämättä ole omalla paikkakunnalla. Tällaisten nivelvaiheiden takia muutoksen olisi koskettava koko ketjua ja koko maata. On myös syytä pitää mielessä se, että koululaisten kesälomat ovat aina pitempiä kuin aikuisten, eikä siirto muuta sitä.

Tarvittaisiin pitkä pääsiäisloma: kevätlukukausi on jo nykyisin syyslukukautta pitempi, mikä nostaa esiin myös kysymyksen jaksamisesta.

Matkailu- ja ravintola-alan mielestä pitkä kevätlukukausi tulisi katkaista hiihtoloman lisäksi toisella pitkällä lomalla, joka voisi olla pääsiäistä edeltävä tai sen jälkeinen viikko. Se piristäisi talvimatkailukeskuksia.

Suomen matkailuelinkeino ei pysty nykyisin tarjoamaan eurooppalaisille lomailijoille laajoja palveluja elokuussa, koska kesätyöntekijät ovat jo palanneet oppilaitoksiin.

Koulujen lomien siirtäminen kahdella viikolla on ollut vahvasti esillä keskusteluissamme. Sillä olisi hyvin positiivinen vaikutus esimerkiksi Kalajoen kaltaisille upeille kesämatkailukohteille, sanoo Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

Näillä säännöillä lomat määräytyvät nyt:

Peruskouluissa koulutyö päättyy nykyään viikon 22 viimeisenä arkipäivänä, joka on aikaisintaan 29. toukokuuta ja viimeistään 5. kesäkuuta. Ajankohta on säädetty asetuksessa.

Koulutyö alkaa yleensä elokuun puolenvälin aikoihin, mutta tarkemmin asiasta päättää kukin kunta.

Perusopetuslain mukaan lukuvuodessa on 190 työpäivää. Jos itsenäisyyspäivä, vappu tai loppiainen sattuu muuksi arkipäiväksi kuin lauantaiksi, lukuvuosi voi olla vastaavasti lyhyempi.

Lisäksi kouluvuodesta on säädetty, että peruskoulussa on vähintään kymmenen päivän pituinen joululoma.

Syyslomaa tai talvilomaa ei ole määritetty lainsäädännössä, vaan periaatteessa kunnat voivat päättää niiden pituuden ja ajankohdan itsenäisesti. Käytännössä kuitenkin esimerkiksi eri oppilaitosten yhteistyön takia loma-ajoista päätetään usein seutukunnittain tai laajemminkin alueellisesti.

12.06.2019Tango hurmaa, mutta onkos tanssi tehokasta kuntoliikuntaa vai vain joutavanpäiväistä hiihtelyä parketilla?
10.06.2019Pönttöbongattuja ja pihassa oleilevia lintuja
07.06.2019Lintuja bongaamaan pöntöille pihassa ja muualla!
04.06.2019Kiva kun ruotsin kielen asema yo-kirjoituksissa palautettiin!
27.05.2019Kolme neljästä valmis siirtämään koululaisten kesälomia
27.05.2019Koululaisten kesäloman ajankohtaa siirrettävä - takaisin kouluun ELOKUUN LOPUSSA!
13.05.2019Muovi edustaa kerskakulttuuria, suomalaisfirmalta vaihtoehto muovihaarukoille!
10.05.2019Hurahda kevääseen.
06.05.2019Pyöräilyviikko 2019 poljetaan 4.-12. toukokuuta
29.04.2019Pyöräilykirkko 2019 siis pyöräretki Pirkkalan Vanhalle kirkolle

Siirry arkistoon »