Onko lapsen päivähoito kotihoitoa parempi vaihtoehto niin lapselle kuin äidillekin?

07.06.2018

Päiväkoti tekee hyvää sekä lapselle että vanhemmille

Taaperoiden varhaiskasvatus päiväkodeissa antaa kotihoitoa paremmat edellytykset elämään sekä lapsille että äideille.


Päiväkoti tekee hyvää sekä lapselle että vanhemmille

Kuva: Pekka Peura/Alman arkisto

Tuoreen tutkimuksen mukaan lapsen tuominen päivähoitoon on kotihoitoa parempi vaihtoehto sekä lapselle että äidille.

Kotihoito lisää lapsen kehitysongelmia neuvolatesteissä ja jättää jälkensä äidin työuraan. Nämä tulokset tulivat ilmi kotihoidon tuen vaikutuksia selvittäneestä tutkimuksesta, jonka Palkansaajien tutkimuslaitos julkaisi keskiviikkona.

Tutkimusryhmän kotihoidossa olleilla lapsilla tuli neuvolatesteissä ilmi kognitiivisia keskittymisvaikeuksia enemmän kuin kodin ulkopuolella varhaiskasvatetuilla lapsilla.

Keskittymisvaikeudet ennakoivat joskus myöhempiä oppimisvaikeuksia. Kotona lapsensa varhaiskasvattaneille tuli tutkimuksesta kuitenkin se lohdutus, että yleensä neuvolatesteissä havaitut negatiiviset vaikutukset hävisivät peruskoulun loppuun mennessä.

Tutkimustuloksia voi tulkita niin, että 1–2-vuotiaille lapsille osallistuminen kodin ulkopuoliseen varhaiskasvatukseen on parempi vaihtoehto kuin pelkkä kotihoito.

Mahdollisuutta kasvattaa taapero-ikäiset lapsensa kotona on pidetty hyvinvointivaltioon keskeisesti kuuluvana valintaoikeutena. Sen piiriin on yritetty kannustaa myös lasten isiä, mutta melko tuloksetta.

Yleensä kotihoidon tekevät äidit, mikä pitää heidät pois työelämästä usein vuosien ajan. Vaikka lasten tekemistä puheissa kannustetaan, lasten hoitamisesta äidille aiheutuva urakatkos liian usein hidastaa naisten etenemistä työelämässä – mikä on häpeällistä tasa-arvoa vannovassa yhteiskunnassa.

Lasten varhaiskasvatus päiväkodeissa tarjoaa äideille mahdollisuuden pysyä ja edetä työelämässä samassa tahdissa kuin isät.

Lapselle puolestaan päiväkoti tarjoaa usein ensimmäisen kosketuksen kodin ulkopuoliseen yhteisöön ja vuorovaikutukseen siinä. Tämä antaa perustan lapsen koko myöhemmälle yhteiskuntakäsitykselle.

Kodin ulkopuolisen varhaiskasvatuksen hyvät puolet on ymmärretty hyvin myös hyvinvointivaltion johdossa.

Eduskunnassa on huhtikuusta lähtien ollut käsittelyssä esitys uudeksi varhaiskasvatuslaiksi.

Nykyisen lain mukaan päiväkotien henkilöstöstä kolmanneksella pitää olla varhaiskasvatuksen opettajan tai sosionomin tutkinto. Kahdelle kolmasosalle riittää lastenhoitajan pätevyys.

Jos uusi varhaiskasvatuslaiksi saadaan voimaan elokuun alusta, pitää vuoteen 2030 mennessä kahdella kolmasosalla varhaiskasvatusammattilaisista olla korkeakoulututkinto ja yhdellä kolmasosalla yliopistosta hankittu varhaiskasvatuksen opettajan pätevyys.

Tämä vaatii päiväkoteihin 9 000 uutta korkeakoulutettua työntekijää. Varhaiskasvatuksen opettajien koulutusmääriä pitää lain voimaantultua tuntuvasti lisätä yliopistoissa. Myös varhaiskasvattajien nykyisiä alhaisia palkkoja pitää saada nostettua, muuten alaa vaivaa tulevaisuudessakin työvoimapula.

Sijoitus on kuitenkin erinomainen suomalaisten tulevaisuutta ajatellen.

AL 3.6.2018

11.04.2024Kevään riemua ja kaihoa runomuodossa
07.04.2024Onnellisuus on ikioma voimavara ja arjen resurssi!
04.04.2024Kiusatuksi joutuminen satuttaa syvältä.
30.03.2024YKSINÄISYYS on voimakkaasti eriarvoistava ja yhteiskunnallisesti kallis asia!
23.03.2024Rauhallista Pääsiäisaikaa kaikille!
11.03.2024Pääsiäinen 2024 - paaston jälkeen virvotaan varvotaan tuoreeks terveeks!
07.03.2024Nimen muistaminen on toisen arvostamista!
14.02.2024Iloista ystävänpäivää 💝
08.02.2024Talvipyöräily on myös sinun juttusi muutaman vinkin luettuasi ja eikun tuumasta toimeen.
07.02.2024Taidenäyttelyihin museokortilla - kaikkien aikojen kortilla!

Siirry arkistoon »