Opettajien aika alkoi mennä muuhun kuin opettamiseen!?

31.12.2018

Joroisten kunta palkkasi psykiatrisen sairaanhoitajan ja psykologin pysyvästi koululle.

Lasten henkiseen pahoinvointiin tartutaan yhä useammin kouluissa ammattilaisten keinoin.
Koululainen_tennarit_ver2.jpg
  • Joroinen palkkasi psykiatrisen sairaanhoitajan sekä psykologin koululle
  • Varhainen hoito ehkäisee mielenterveyshäiriöiden kehittymistä
  • Suomessa joka neljäs lapsi ja nuori kärsii mielenterveysongelmista
– On alkanut tulla tilanteita, joissa joutuu miettimään, että mitä nyt tekisi. Nämä tilanteet liittyvät psyykkisiin oireiluihin, mutta sen tarkemmin en halua niistä kertoa, sanoo Joroisten yhtenäiskoulun erityisopettaja Mari Lahti.
Lahti ei ole ainoa opettaja, joka ei halua avata nykypäivän koulujen arkea julkisesti. Opetusalan Ammattijärjestön (OAJ) mukaan opettajat eivät uskalla kertoa koulujen ahdingosta. Taustalla on pelko siitä, että ongelmat yhdistetään heidän omiin oppilaisiinsa ja vanhemmat pahoittavat mielensä. Osa on huolissaan myös oman työpaikkansa puolesta.
Joroisissa ei jääty pyörittelemään peukaloita ongelman edessä vaan eteläsavolainen pikkukunta päätti ottaa härkää sarvista.

Psyykkarin luo on helppo mennä

Joroisten yhtenäiskoulua käy päivittäin 450 oppilasta eskarilaisista lukioikäisiin. Koulukeskukseen palkattiin tänä syksynä oma psykologi sekä psykiatrinen sairaanhoitaja. Molempien varauskirjat ovat olleet koko syksyn täynnä.
– Minun luo tullaan joko opettajan tai vanhempien lähettämänä. Ja nyt yhä useampi nuori jo itsekin hakeutuu luokseni, jos on mieltä painavia asioita, psykiatrinen sairaanhoitaja Mari Karvonen sanoo.
Psykiatrisen sairaanhoitajan, eli koulutermein psyykkarin, tehtävä on olla tukihenkilönä nuorille. Mari Karvosen työhuone sijaitsee koulun käytävän varrella lähellä nuoria.
– Kanssani voi tulla juttelemaan, jos jokin asia vaivaa mieltä, on ahdistusta, masennusta tai mieli maassa. Työhöni kuuluu myös hoidon tarpeen arviointi, eli minulla on yhteys nuorisopsykiatrian lääkärille.
Joroisissa on tehty juuri niin, kuin moni nuorten henkiseen hyvinvointiin erikoistunut asiantuntija on viime aikoina julkisuudessa toivonut. Palvelut on tuotu koululle lähelle oppilaita. Varsinkin pienemmissä kunnissa tämä on harvinaista.
Joroisten sivistysjohtaja Jaakko Kuronen sanoo, ettei mallia ole erikseen haettu mistään, vaan kunnassa on itsenäisesti mietitty, mitä asialle voidaan tehdä.
– Meillä oli vaikeuksia saada tiettyjä erikoissairaanhoidon palveluita. Korjaavia palveluita jouduttiin käyttämään aika paljon, kun ei ollut niitä ennaltaehkäiseviä saatavilla. Nyt pyritään saamaan tuki ja apu nopeasti lapsille ja nuorille, jotta korjaavia toimia tarvittaisiin vähemmän.
Henkiseen hyvinvointiin keskittyvään moniammatilliseen työryhmään kuuluvat psyykkarin ja psykologin lisäksi kasvatusohjaaja sekä kuraattori. Sekä tietysti koko koulun henkilökunta, sillä opettajan työ ei ole enää pelkkää opettamista.
– Koulu on muuttunut paljon vuosien varrella. Nyt tukea tarvitaan myös muuhun kuin oppimiseen, ja kasvun tukeminen on yksi iso osa koulua, sanoo Joroisten sivistysjohtaja Jaakko Kuronen.
Ainutlaatuista työryhmän yhteistyössä on se, että kuraattori, psykologi, psyykkari, terveydenhoitaja ja kasvatusohjaaja edustavat hallinnollisesti sivistystoimea, sosiaalitoimea ja terveydenhuoltoa. Tämä ei kuitenkaan näy arjessa hallinnollisina seininä.
– Kaikki työskentelevät samaan tavoitteen eli lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin hyväksi. Missään tilanteessa ei törmätä aiemmin yleiseenkin lausahdukseen "tämä ei kuulu meille", Jaakko Kuronen sanoo.

Joka neljäs lapsi oireilee

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tilastojen mukaan jopa joka neljäs lapsi ja nuori kärsii mielenterveysongelmista. Osalla oppilaista ongelmat ovat niin pahoja, ettei koulunkäynnistä tule mitään.
– Ongelmat ilmenevät luokassa esimerkiksi niin, ettei pystytä toimimaan ryhmässä. Oppilas voi tarvita omaa aikaa ja räätälöityjä koulupäiviä niin, että päivät ovat lyhennettyjä esimerkiksi. Koulujaksaminen siellä on taustalla näihin joustaviin ratkaisuihin, erityisopettaja Mari Lahti kertoo.
Neljä vuotta sitten uudistettu oppilashuoltolaki velvoittaa kouluja tarjoamaan psykologi-ja kuraattoripalveluja oppilaille. Palvelut ovat usein kuitenkin tarjolla muualla kuin koulujen tiloissa kuten esimerkiksi terveyskeskuksissa tai kunnanvirastoissa. Koulupsykologin vastaanotto voi myös olla vain kerran viikossa, sillä psykologeilla on usein monta koulua vastuullaan.

THL: n suositus olisi 2–3 koulua ja 600–800 oppilasta yhtä koulupsykologia kohti.

Joroisissa psykiatrinen sairaanhoitaja ja psykologi ovat osana koulun henkilökuntaan ja arkea päivittäin. Oppilaiden lisäksi koulun uusista työntekijöistä hyötyvät myös opettajat.
– Opettajien kanssa yhdessä mietitään ratkaisuja haasteellisiin tilanteisiin. Tai jos opettajalla on huoli jostakin oppilaasta, pohditaan porukalla mitä me voitaisiin tehdä, Mari Karvonen sanoo.
Opettajille tällainen tuki on kullanarvoista.
– Oppilaskirjo on laaja, ja oppimisvaikeuksien taustalla on usein monenlaisia asioita. Koen, että psyykkarin ja psykologin kanssa tehty yhteistyö tukee myös omaa työssä jaksamistani, erityisopettaja Mari Lahti kertoo.

Runsaat poissaolot koulusta ovat yhteydessä syrjäytymiseen

THL:n lasten ja nuorten mielenterveydestä vastaava ylilääkäri Terhi Aalto-Setäläkertoo, että hoitamaton mielenterveysoireilu ja pahoinvointi tässä tärkeässä kehitysvaiheessa voivat vaikuttaa koko loppuelämän.
– Voi tulla alisuoriutumista opinnoissa, ammattiin hakeutumisessa, työelämään sijoittumisessa sekä ihmissuhteissa. Vaikutukset voivat kantaa pitkälle vielä seuraavaankin sukupolveen vaikuttamalla nuoren aikuisen pärjäämiseen myöhemmin vanhempana. 
Aalto-Setälä pitää tätä liian kovana hintana siitä, ettei apua ole saatavilla silloin kun nuori sitä kokee tarvitsevansa.
– Säästö tuossa vaiheessa tulee kalliiksi paitsi nuorelle itselleen myös laajemmin: mielenterveys- ja päihdehäiriöt ovat yleisimpiä työkyvyttömyyteen johtavia sairauksia nuorilla ja nuorilla aikuisilla.
Hän kiteyttää asian tarkastelemalla tutkimustietoa koulupoissaoloista.
– Runsaat poissaolot koulusta ovat yhteydessä poissaoloihin yhteiskunnasta, toisin sanoen yhteydessä myöhempään syrjäytymiseen, Terhi Aalto-Setälä sanoo.
Joroisissa on laskettu, että oman psykologin palkkaaminen koululle tulee 1,5 kertaa halvemmaksi, kuin mitä se ostopalveluna olisi.
– Jos mietitään kahden ihmisen henkilötyövuoden palkkoja suhteessa niihin mahdollisiin korjaaviin kustannuksiin, joita syntyy, jos tätä apua ei pystytä ennaltaehkäisevästi antamaan, niin varmasti säästön puolelle jäädään myös taloudellisesti nyt, sivistysjohtaja Jaakko Kuronen kertoo.

Vähemmän häpeää, enemmän apua

Henkilökohtaisen keskusteluavun lisäksi Joroisissa on perustettu ryhmiä, joissa ongelmia voidaan käsitellä joko toiminnan tai vertaistuen avulla. Eskarilaisten ja alakouluikäisten kärsivällisyyttä kasvatetaan psykologin ja erityisopettajan vetämässä malttiryhmässä.
Suunnitteilla on myös koulumotivaatiota lisäävä tsemppiryhmä. Lukiossa on alkamassa stressinhallintaryhmä sekä tytöille tarkoitettu arjenhallinta sekä naisena olemisen -ryhmä.
Oppilaiden keskuudessa koulun uudet työntekijät ja toimintatavat on otettu hyvin vastaan.
– Se on tosi hyvä asia. Tämä vahvistaa nuorten mahdollisuuksia saada paljon apua ja tukea, ja se lisää jaksamista, sanoo Joroisten lukion tokaluokkalainen Konsta Hannelin
Mielenterveysasiat eivät enää ole samanlainen tabu nuorten keskuudessa kuin joku vuosikymmen sitten. Tämä on yksi selitys sille, että nuorten mielenterveyspalveluiden käyttö on viime vuosina lisääntynyt voimakkaasti. Häpeä, joka on liittynyt mielenterveyden ongelmiin, on vähentynyt ja nuoret hakevat helpommin apua. Toisaalta mielialaoireita tunnistetaan helpommin ja lähettämisen kynnys on laskenut.
THL:n lasten ja nuorten mielenterveydestä vastaava ylilääkäri Terhi Aalto-Setälä näkee psyykkareiden tulon kouluihin hyvin tervetulleena uutena matalan kynnyksen lähipalveluna.
– Nuorten kohdalla korostuu se, että nimenomaan lähipalveluihin pitää päästä helposti, ilman monimutkaisia lähetekäytäntöjä. Nyt erikoissairaanhoito tukkeutuu, koska lähipalvelut nuorille eivät ole riittäviä. Jos perustasolla olisi riittävästi matalan kynnyksen tukea tarjolla sitä tarvitseville, paine erikoissairaanhoitoon vähenisi, ja vaativampaa hoitoa tarvitsevat nuoret pääsisivät hoitoon oikea-aikaisesti.
Joroisissa lasten ja nuorten hyvinvointi nähdään koko kuntaa koskettavana asiana.
Jos kasvatustyötä ei syystä tai toisesta pystytä perheissä tekemään, eikä koulu ota siitä vastuuta, herää kysymys, kuka sitten ottaa? sivistysjohtaja Jaakko Kuronen heittää.
Se on tiedossa, että varhain tarjottu tuki auttaa paremmin kuin myöhemmin tarjottu apu eli varhainen apu on kustannusvaikuttavaa. Tiedetään myös , että varhainen hoito ehkäisee osaltaan vakavampien häiriömuotojen kehittymistä. Joroisissa on asetettu selkeä tavoite tuleville vuosille.
– Kun meiltä oppilas lopettaa peruskoulun, tai lukion, niin hän on hyvinvoiva nuori, joka on halukas oppimaan ja menemään seuraavaan vaiheeseen elämässään, Joroisten sivistysjohtaja Jaakko Kuronen sanoo.
Teksti: Tarja Nyyssönen/YLE
27.01.2019LOISTAVA UUTINEN - suomalainen tuotekehitys on Kehitystä!
24.01.2019Perhetausta vaikuttaa merkittävästi tyttöjen ja poikien koulumenestykseen!
10.01.2019FOMO onkin jonoutumisen syy - mikä ihmeen fomo
03.01.2019Ruokahävikin hinta 500 milj. euroa per vuosi!
31.12.2018Opettajien aika alkoi mennä muuhun kuin opettamiseen!?
15.12.2018Se on Kauneimpien joululaulujen aikaa juuri nyt !!
12.12.2018Tonttuikkuna; on muuten tämänkin Joulun hittijuttu!
20.11.2018Lapsen oikeuksien viikon 2018 teemana osallisuus
19.11.2018Seurakuntavaalit 2018
10.11.2018Mukavaa Isänpäivää kaikille!
09.11.2018Me Marja-Sinikka ja Riitta Nenäpäivän iloiset lipaskerääjät olemme nyt liikkeellä OSALLISTU ja AUTA lapsia ja perheitä!
06.11.2018Tampereella joulurauhan julistus 2018 Aleksanterin kirkon kirkkopuistossa!
05.11.2018Kirkko ilmastoystävällisen yhteiskunnan puolesta
04.11.2018Laita hyvä liikkeelle SOMEssa - jaa hyvää mieltä!
04.11.2018Näkökulma: syrjäyttääkö koneäly ihmisen älykkyyden, tekeekö SoMe onnettomaksi?!
02.11.2018Pyhäinpäivänä muistetaan aiempia sukupolvia
30.10.2018Nenäpäivänä 9.11. konsertti koko illan Yle TV2 ja Areena.
29.10.2018Rohkeasti mukaan tapaamaan uusia ihmisiä!
25.10.2018Mutta, mutta ... ihminen ei elä vain leivästä - elämään kuuluu paljon muutakin
20.10.2018Iloa toimeliaisuudesta -vanhusten päivä on joka päivä!
19.10.2018Kouluissa kahta pääruokaa - liharuuan rinnalle kasvisruokaa!
11.10.2018Järjestä Pinkit juhlat ja tee Hyvää!
10.10.2018TYTTÖJEN PÄIVÄ
06.10.2018Minkälainen on sinun kirkkosi?
03.10.2018Seurakuntavaalit 2018 Tampereella - missä voi äänestää
02.10.2018Seurakuntavaalit 18.11.2018 teemalla Minun kirkkoni
23.09.2018Syksyllä liikutaan ulkona ja saleilla
20.09.2018Nälkäpäivän keräys juuri nyt ajankohtaista!
17.09.2018Mistä seurakuntien luottamushenkilöt päättävät?
03.09.2018Kauppaan - omat kauppakassit mukaan!
07.08.2018Käytännön vinkkejä vanhemmille lapsen ja nuoren koulun alkuun liittyen
07.08.2018Turvallisesti koulumatkalla
06.08.2018Koulutyö alkaa - mutta kuka kasvattaa ja miten?
24.07.2018Sub Rosa - kesäretkelle ruusutarhaan!
18.07.2018Hellekesä jatkuu Suomessa
01.07.2018Luonto houkuttelee liikkumaan etenkin kesäaikaan!
25.06.2018Kesällä mennään leirille ja syödään mansikoita!
07.06.2018Onko lapsen päivähoito kotihoitoa parempi vaihtoehto niin lapselle kuin äidillekin?
01.06.2018Paljon Onnea vastavalmistuneille!
13.05.2018Äitienpäivänä - kiitos äidille!
13.05.2018Pyhäjärven ympäriajo upeassa säässä - hieno fiilis!
10.05.2018Pyhäjärven kirkkopyöräily Pirkanmaalla - lähde mukaan porukkaan!
07.05.2018Pyöräilyviikko menossa - ei kun fillarilla kulkien joka paikkaan!
09.04.2018Eriarvoistumisen kierteen katkaisisi panostus koulutukseen!
03.04.2018Ammattikoulun kasvokkain opetusta on lisättävä, koska lähiopetus vähentää syrjäytymistä!
06.02.2018Koululaiset kesälomille juhannuksena
02.01.2018Haluatko oikeasti sitä, mitä olet itsellesi luvannut?
27.12.2017Onnea vuodelle 2018!
20.12.2017Mukavaa Jouluaikaa Sinulle
09.09.2017Pojilla tarve puhua aikuisten kanssa
11.08.2017Lasten ja nuorten liikunta on tyyristä - miten kulut kuriin?
14.07.2017Rumbaa, polkkaa vai peräti salsaa tai svengaavaa sengaa?
05.05.2017Tutkija tuoreesta Pisa-tuloksesta: "Pojat eivät aina kerro huolistaan"
02.05.2017Talousnäkymissä valoa - veturina toimii lounaisrannikon vientiteollisuus.
26.04.2017Hallitus päätti mm. opintotukeen huoltajakorotus, toisen asteen koulutukseen uudistuksia
09.04.2017Aurinkoista huhtikuun jatkoa ja lämmin kiitos!
05.04.2017Erityisopettajan arkimietteitä; suuret ryhmät ongelma!
27.03.2017Kalevan kirkkoon panimo? Helmiä: Taiteen ja kirkon yhteys sykähdyttävä sekä otetaan myös ulkotila haltuun
21.03.2017Maailman suurin kynttiläillallinen la 25.3.2017 klo 20.30 - 21.30
19.03.2017MATIKKATAIDOT RAPAUTUVAT - matikan taitoa tarvitaan arkielämässä paljon
18.03.2017Kadut ja pyörätiet surkeassa kunnossa Pirkanmaalla
10.03.2017Nuorissa siis on tulevaisuus ja toivo - mutta entä nuorten oma tulevaisuus ja toivo?
10.03.2017SENIOREITA SYRJITÄÄN jopa NÖYRYYTETÄÄN ASIAKASPALVELUTILANTEISSA
09.03.2017KOULUTUS KUNNIAAN - JOKAISELLA OLTAVA MAHDOLLISUUS hankkia yhteiskunnassa välttämättömiä avaintaitoja
08.03.2017HYVÄÄ NAISTENPÄIVÄÄ
10.02.2017Suuntana Särkänniemi talvellakin - kulttuuritapahtuma kutsuu.
06.02.2017Lapsilla on oikeus samaan henkilötietosuojaan kuin kaikilla muillakin, ja lisäksi he kuuluvat erityisen suojelun piiriin, koska ovat lapsia!
06.02.2017Kuntien toiminta muutoksessa
30.11.2016Mäkilä, Kaivanto, Longo - taidetta Sara Hilden taidemuseossa 2017
19.11.2016VIELÄ EHDIT -> Tampereen Taidemuseossa esillä Essi Renvall - Ihmisyyttä etsimässä
06.06.2016Suuntana Helsinki Kuusisaari - kesälomailijalle kaksi hienoa taide-elämystä samalla kertaa!
01.06.2016Kesäkerhotoimintaa on kyllä tarjolla Pirkanmaallakin
25.05.2016Kirkkopyöräily la 28.5.2016 klo 10:00 - 15:00
06.05.2016Kesälomat alkavat toukokuussa - tuleeko kiire saada pöytä puhtaaksi?
05.05.2016LIKKOJEN LENKKI TAMPEREELLA 21.5.2016
04.05.2016Tampereen Taidemuseossa Välimeren valoa näyttely - upeita teoksia!
02.05.2016Vielä ehdit Carolus Enckelin teoksia katsomaan!
29.04.2016Vappumunkkien valmistus on taitolaji!
10.04.2016Mukavia elämyksiä -> Pirkanmaan Taidesuunnistus 23.- 24.4.2016
16.03.2016Kynttiläillallinen Earth Hour la 19.3.2016 klo 20.30
08.03.2016Hyvää Naistenpäivää - naisten euro on vain 83 senttiä vielä.
08.02.2016TABLETTI VAI RIHVELITAULU -> mieluiten molemmat tehokäyttöön!
05.02.2016Viisi syytä tanssia tänäänkin - Lumitangoa!
18.01.2016Pinnallisia digiloikkia - koulussa tulee pikemminkin lisätä kirjojen lukemista, empatian oppimista, oman itsensä etsimistä ja yhteistoiminnallisuutta!
15.10.2015Puoli miljoonaa aikuista Suomessa ei osaa kunnolla lukea!
06.09.2015Syksyn satoa - omppu päivässä pitää lääkärin loitolla
01.09.2015Liikkumalla ulkona ja/tai saleilla kunto kohenee ja kalorit kuluvat
22.07.2015Ajankohtaista on leipoa herkullista mustikkaista piirakkaa
04.06.2015Vuoden nuori taiteilija 2015 - Ville Andersson
03.06.2015Lähde mukaan tanssimaan; kesäkurssit kutsuvat. Tanssi tuo iloa elämään!
30.05.2015Jo joutu armas aica Ja Suwi suloinen
03.05.2015Nuorten ja lasten toimintaa suvena 2015 Tampereen seudulla
02.05.2015Nuoret aikuiset eivät ole uusavuttomia
17.04.2015Sara Hildenin taidemuseossa maailmankuulun Wurm'n teoksia
13.03.2015VANHEMMAN ROOLI AMMATIN VALINNASSA
12.03.2015Pääsiäinen on jo huhtikuun alussa tänä vuonna
07.03.2015Lapsiasiahenkilö/lapsiasiamies
28.02.2015Hyvää suomalaisen kulttuurin päivää
14.02.2015EI UNOHDETA ARJESSA YKSINÄISIÄ LAPSIA, NUORIA EIKÄ SENIOREITA!
09.02.2015Liirum laarum laskiainen

Näytä lisää »